Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Στην Ουκρανία η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις ενός ελαττωματικού στρατιωτικού σχεδίου (σχόλιο)

 


 Η Μόσχα κατάφερε εξ αρχής μια πρώτη νίκη, με την καταστροφή μεγάλου μέρους των υλικών στρατιωτικών υποδομών και της επιμελητείας των ουκρανικών δυνάμεων.

Όμως υποτίμησε το επίπεδο πολεμικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας του αντίπαλου, το ενδεχόμενο να εμπεδωθεί στους Ουκρανούς η "βούληση για μάχη".

Έτσι δεν μπόρεσε ως τώρα να εδραιώσει μια "στρατηγική νίκη", εφόσον άφησε σχεδόν ανέπαφο τον ίδιο τον ουκρανικό στρατό,  με αποτέλεσμα ύστερα από το πρώτο "σοκ και δέος", αυτός να κατορθώσει σε κάποιο βαθμό να ανασυνταχθεί με τη βοήθεια των Νατοϊκών ειδικών συμβούλων και τη συνεχή τροφοδοσία με  προχωρημένο οπλισμό από Δύση και Τουρκία.

Η δυσκίνητη στρατιωτική  ανάπτυξη και η υπερτονισμένη προσφυγή στους μαχητές Τσετσένους του Καντίροφ ή τους “16.000 εθελοντές" από τη Μέση Ανατολή, όλα αυτά αντανακλούν ένα "πρόβλημα".

Κρεμλίνο  επιτελείο, αντί τον κεραυνοβόλο ολοκληρωτικό πόλεμο ως το Λβιβ, προέκριναν την βραδεία τακτική ενός "πόλεμου πολιορκίας" με εστιασμένα πλήγματα και αποφυγή θυμάτων στους αμάχους.

 Συνάμα ήταν παντελώς απροετοίμαστοι για τον άλλο πόλεμο αυτό των πληροφοριών και της προπαγάνδας. Τα ΜΜΕ / ΜΚΔ στη Δύση και την Ουκρανία επιβλήθηκαν απόλυτα στον εικονικό πόλεμο Psyops και χειραγώγησαν τους πληθυσμούς.

Κρύβοντας την αιματηρή και προβοκατόρικη λειτουργία των μπαντεριστών ενάντια  στον άμαχους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν απ' τις ζώνες των μαχών, ενώ  παράλληλα προβάλλουν πλείστα fake news περί ρωσικών επιθέσεων σε νηπιαγωγεία, νοσοκομεία,  θέατρα, κτίρια κατοικιών κοκ.

Στα 4 μέτωπα του πολέμου [Ντονμπάς -  νότιο /  Νικολάεφ Μαριούπολη Οδησσός -  βόρειο / Χάρκοβο -  Κιέβου] οι ρωσικές δυνάμεις ακόμη λειτουργούν με τον εξαρχής σχεδιασμένο "αστυνομικό" τρόπο της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" παρόλο που αυτός έφτασε στα όρια του. Γεγονός που περιορίζει τη δύναμη πυρός και υφίστανται  σοβαρές απώλειες.

Αυτή η επιμονή αν συνεχιστεί, δεν αντανακλά κάποιο βραδυκίνητο αρτηριοσκληρωτισμό ή μια ανικανότητα σε επίπεδο εναλλακτικών σχεδίων. Ούτε μια λογική προφύλαξης και εξοικονόμησης των κύριων ρωσικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων για χρήση τους σε περίπτωση ρωσο-νατοϊκού πολέμου.

Η τυφλή αυτοσυγκράτηση και η βαλτώδης στασιμότητα  προκύπτει από την αίολη σκοπιμότητα των πολιτικοδιπλωματικών παιγνιδιών και τις συμβιβαστικές προθέσεις για διαπραγματεύσεις της ολιγαρχικής 6ης φάλαγγας που ορίζει τη ρωσική κυβέρνηση και μπλοκάρει το Κρεμλίνο.

 Όσο καθυστερεί η Μόσχα, τόσο ο "βάλτος" της "αφγανοποίησης" στην Ουκρανία έρχεται κοντύτερα.  Μόνον αν η "ειδική στρατιωτική επιχείρηση"   μεταβληθεί σε "γενική πολεμική επιχείρηση συνδυασμένων όπλων" με σημαντική ενίσχυση των ρωσικών χερσαίων στρατευμάτων επί του πεδίου, αναβάθμιση λειτουργίας των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, χρήση των αποτελεσματικότερων συμβατικών μέσων, θα μπορεί να επιτευχθεί η στρατηγική νίκη.

Το παρόν σύστημα της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και ελέγχου είναι συγκεντρωτικό και υπερφορτωμένο με το αρχηγείο, καθηλωμένο σε μια πληροφοριακή υπερπλήρωση, ώστε να μην έχει χρόνο για να μπορεί να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί όλη την κλίμακα συμβάντων και ενεργειών μιας ταχύτατα μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Έτσι είναι σαφής η αναγκαιότητα για αποτελεσματική αλληλενέργεια ανάμεσα σε ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο ελέγχου και της χωριστής συγκρότησης επιμέρους αποκεντρωμένων, ευέλικτων, σχετικά αυτοδύναμων κέντρων λήψης αποφάσεων στα 4 μέτωπα των συγκρούσεων.

Παράλληλα η θεσμική ανάδειξη ενός ενιαίου συντονιστικού πολιτικού μηχανισμού για την διακυβέρνηση στη Νοβορωσία και τη διαχείριση των κοινωνικών, βιοτικών, τεχνικο-οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων είναι όχι απλώς αναγκαία αλλά επείγουσα.

 

Σημειώσεις

1)  https://threadreaderapp.com/thread/1504488275813097481.html

2)  Στην Ουκρανία η Παγκόσμια Γεωπολιτική Τάξη Τίθεται υπό “Δημιουργική Καταστροφή”

https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/02/blog-post.html

 

 -

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: