Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Νέα κανονικότητα - Συστημική Αστάθεια - Εξέγερση

 


Συχνά χαρακτηρίζουμε την τεχνοδεσποτική μετάβαση στους μετανεωτερικούς "σκοτεινούς χρόνους" ως νέα κανονικότητα . Ετούτη όμως ορίζει μια εποχή τάξης ή χαοτικής αστάθειας;

Η επικρατούσα θεώρηση βλέπει τις ανθρώπινες διεργασίες να συντελούνται εντός ενός ρυθμισμένου κοινωνικού πλαισίου ισορροπίας. Αλλά στην πραγματικότητα από το 2007 (στην έναρξη του "Χειμώνα" του 5ου μακρού κύματος Kondratiev) έχουμε μετακίνηση προς ένα σύμπλοκο ανισορροπίας.  

-Covid19 "κατάσταση εξαίρεσης", βιοοικοτεχνοφασισμός, πόλεμος στην Ουκρανία κ.α. επιδείνωσαν την ανισορροπία.

-Στο παρόν σύστημα ασταθούς κατάστασης όλοι οι συνταγματικοί θεσμοί είναι εξαρθρωμένοι και υπολειτουργούν καθώς έχουν υποκατασταθεί από τις επικυρίαρχες παραδημόσιες και ιδιωτικές άτυπες διεθνικές ή εγχώριες δομές, διασυνδέσεις και δίκτυα.

-Η αποσταθεροποίηση τείνει σε ρευστοποίηση με την παραγωγή και την ανάπτυξη χαοτικών ταλαντευτικών κινήσεων. Πρόκειται για μια αυτο-οικοτροφοδοτούμενη πολυκρισιακή δυναμική όπου:

α) Λόγω της ευαίσθητης εξάρτησης του συστήματος από τους αρχικούς όρους μπορεί μια απειροελάχιστη μεταβολή τους να αλλάξει δραστικά όλη τη ροή των επερχόμενων γεγονότων και ολόκληρη την μακροπρόθεσμη συμπεριφορά αυτού του συστήματος.

β) Να αναδειχτούν ως κεντρικά με αυξημένη πιθανότητα, γεγονότα απιθανότητας ή ασήμαντης πιθανότητας. Εξωγενούς ή ενδογενούς προέλευσης τα οποία να επαναληφθούν και να πολλαπλασιαστούν.

γ) Ενέργειες και πεποιθήσεις μιας μικρής αποφασισμένης ομαδικής συσπείρωσης μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες συνέπειες. Όταν αυτή η οργανωμένη υποκειμενικότητα είναι προικισμένη με την εφευρετικότητα, τις ρηξικέλευθες ιδέες στην περιοχή του νοήματος και διαθέτει την πολιτική "τεχνολογία" για την εξαντικειμενίκευση της "εικόνας του μέλλοντος", τότε μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στις διαδικασίες της πολύμορφης και πολυεπίπεδης πάλης των τάξεων, διαρρηγνύοντας και μετασχηματίζοντας συνολικά το σύστημα υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων και του στρατηγικού σχεδιαγράμματος που αυτή εκπροσωπεί.

 Όθεν ο πολιτικός κύκλος της εξέγερσης μόνο αναβάλλεται προσωρινά:

Στη Δύση ο 50χρονος πολιτικός κύκλος έχει τεθεί εδώ και λίγα χρόνια σε τροχιά ανόδου. Η κύμανση της βίαιης διέγερσης, η πλημμυρίδα των εσωτερικών ταξικών συγκρούσεων, πρόκειται στα αμέσως ερχόμενα έτη να βρεθεί σε μια άγρια κορύφωση.

 Οι αιτίες:

α) Η συλλογική Δύση έχει εισέλθει στο στάδιο της παρακμής, οι όλο και πλουσιότερες ελίτ βρίσκονται σε διάσπαση και εσωτερική αντιμαχία, σε μια "κρίση διαχείρισης της κρίσης".

β) Η οικονομία δανεισμού, που στήριζε το δυτικό καταναλωτικό μοντέλο και την πλαστή παρασιτική κοινωνική "εξισορρόπηση", έφθασε στα όρια της ενώ οι υπερχρεωμένες αντιλαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πλέον μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης. 

γ) Η κοινωνική πυραμίδα διευρύνεται στη βάση της και στενεύει διαρκώς από τις μεσαίες βαθμίδες ως την κορυφή. Η συμπίεση της κάθετης κοινωνικής κινητικότητας και η εντελώς περιορισμένη πρόσβαση στα άνω πατώματα κυκλοφορίας  των ελίτ, συνυπάρχει με την πιεστική υπερπαραγωγή πτυχιούχων που οι επιδιώξεις και οι φιλοδοξίες τους συναντούν την αδιάλειπτη συρρίκνωση θέσεων και ρόλων σε όλους τους τομείς της εργασιακής διαδικασίας, της κοινωνικής διαχείρισης και ισχύος.   

δ) Οι λαοί σε επαυξημένη δυσαρέσκεια λόγω επιδείνωσης του αυταρχισμού, της ανασφάλειας, της ένδειας, της έλλειψης προοπτικής για επιβίωση.

Η ρήξη εκκολάπτεται καθώς βρισκόμαστε σε μια μετάβαση απ' την προηγούμενη φάση των σποραδικών αντιδράσεων προς τη θυελλώδη ιστορική περίοδο των μαζικών ξεσηκωμών.

Ενώ το παγκόσμιο πραξικόπημα Covid-19 και ο υγειονομικός ολοκληρωτισμός "πάγωσαν" προσωρινά αυτή τη διαδικασία, σε ορισμένες περιοχές η αμφισβήτηση αναγεννήθηκε υποσκάπτοντας την επικυρίαρχη βιοπολιτική και το τεχνοφασιστικό αφήγημα του "ιατρο-σωτηριολογικού Λεβιάθαν".

Τώρα μέσω του ρωσοφοβικού πληροφοριακού και ψυχολογικού πολέμου, το 1%,  -η δυτική νεοφεουδαρχία - προσπαθεί να ξαναμαντρώσει και να χειραγωγήσει το 99% τους προβατοποιημένους πληθυσμούς. Μετατοπίζοντας παράλληλα την ευθύνη από τη δική του ληστρική κυριαρχία και διαχείριση προς τον εξωτερικό "Ρώσο-εχθρό, εισβολέα στην Ουκρανία ",  επιδιώκει οι λαοί να αποδεχτούν την προϊούσα πτώση του βιοτικού τους επιπέδου πάνω από 50 %.

 

Η "Big Finance" είναι παραλυμένη. Οι τράπεζες δεν μπορούν να τυπώσουν ούτε τρόφιμα ούτε ηλεκτρική ενέργεια. Ούτε οι δανειστές ή οι παραγωγοί και κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων. Το  θεόρατο χρέος στο οποίο πλέουν οι πρακτόρικες λούμπεν κυβερνήσεις και τα κράτη στην Εσπερία δεν παρέχει περιθώρια  να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η επιβίωση των λαϊκών τάξεων.

Η κοινωνική αναταραχή θα σαρώσει τον κόσμο καθώς η μαζική φτώχεια και η λιμοκτονία θα είναι στις δυτικές χώρες και βέβαια στην Ελλάδα το κύριο αποτέλεσμα της άσκησης της εξουσίας από την εγκληματική χρηματιστική και τεχνοκρατική τρανσουμανιστική νεοφεουδαρχία.

 

 

-

Δεν υπάρχουν σχόλια: