Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Κίνα και Ρωσία (σχόλιο)

 



Ο Σι Τζινπίνγκ πάει στη Μόσχα 20 Μαρτίου για κρίσιμες συνομιλίες με τον  Βλαντίμιρ Πούτιν. Φαινομενικά ως "ειρηνοποιός" στο ουκρανικό και με δηλωμένη την πίστη στην "αρχή της πολυμέρειας", αλλά πίσω απ' όλα αυτά υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο.

Η γεωπολιτική ευθυγράμμιση των δυνάμεων σε Ασία - Ειρηνικό έχει κυρίαρχο γνώρισμα την τριαδική περικύκλωση της Κίνας απ' τους Αγγλοσάξονες, όπου:

- Στρατιωτικο-πολιτικό μπλοκ AUKUS (ΗΠΑ Βρετανία Αυστραλία). Αιχμή ο αυστραλιανός στόλος πυρηνικών υποβρυχίων που φτιάχνεται με αμερικανοβρετανική συνδρομή.

- Άτυπο μπλοκ "Σύμπραξη για το Γαλάζιο Ειρηνικό" PBP (ΗΠΑ Βρετανία Αυστραλία Ν.Ζηλανδία Ιαπωνία ). Στόχος η ανάσχεση Πεκίνου με οικονομική και διπλωματική πρόσδεση των νησιωτικών εθνών του Ειρηνικού.

- "Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια"  QUAD (ΗΠΑ Ιαπωνία Αυστραλία Ινδία). Η Ουάσινγκτον μέσω αυτής της δομής προσπαθεί να έλξει σε μια αντικινεζική στοίχιση το Νεο Δελχί που προς το παρόν ακολουθεί μια επαμφοτεριζουσα πολιτική.

Καθώς AUKUS PBP QUAD είναι ένα επικίνδυνο δίκτυο περίσφιξης γύρω απ' την Κίνα αυτή χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους.

Γι αυτό και στον ουκρανικό πόλεμο δεν μπορεί να αποδεχτεί μια ήττα της Ρωσίας απ' το ΝΑΤΟ.  Διότι σε μια τέτοια περίπτωση η γεωπολιτική , πολιτισμική και γενικότερη συντριβή της Μόσχας θα περιλάμβανε και το Πεκίνο.

 

 

 

-

Δεν υπάρχουν σχόλια: