Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Πούτιν: αργήσαμε την ένωση με το Ντονμπάς (σχόλιο)

 


Στη συνάντηση του με μητέρες στρατιωτικών συμμετεχόντων στην "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", στις 25 Νοεμβρίου, ο Πούτιν παραδέχτηκε για πρώτη φορά το σφάλμα της αργοπορημένης επανένωσης της Ρωσίας με το Ντονμπάς και ότι αυτή θα έπρεπε να γινότανε νωρίτερα (αντί τις συμφωνίες Μινσκ) ώστε να μην υπήρχαν τόσα πολλά θύματα.

Αυτή είναι μια αξιοπρόσεκτη μοναδική δήλωση αφού ως τώρα ο Πούτιν δεν παραδεχόταν λάθη καθώς για τους φορείς της εξουσίας η όποια αυτοκριτική αυτοκατανοείται ως αδυναμία.

Οι αποτυχημένες  συμφωνίες Μινσκ είχαν αρκετούς πρωτεργάτες, ήτοι:

- Ουκρανία : Ποροσένκο, Μεντβεντσούκ, Κούτσμα.

- Λευκορωσία : Λουκασένκο, Μακέι.

- Ρωσία : Μεντβέντεφ, Σουρκόφ, Ιβάνοφ, Λαβρόφ, Κοζάκ, Ζουραμπόφ (ο  Νικολάι Πατρούσεφ ήταν κατά).

Όπως και να 'χει όλα τούτα είναι πολύ περίεργα. Τι δεν καταλάβαινε τόσα χρόνια ο Πούτιν τη στιγμή που (τόσο στη Ρωσία όσο και διεθνώς) οι αλληλέγγυοι πατριώτες και υποστηρικτές του αγώνα που δινόταν στη Νοβορωσία ήταν απολύτως υποψιασμένοι; [1]

 Και βέβαια η ρωσική ηγεσία ήταν αδύνατο να μην ήξερε ότι από το 1957 οι ΗΠΑ προετοίμαζαν την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία ΣΣΔ. Όθεν το "Ευρωμάινταν" πραξικόπημα του 2014 ήταν απλώς ένας σταθμός στη πορεία κλιμάκωσης μιας μακροχρόνιας υπερατλάντειας γεωστρατηγικής. Σχετικό αρχείο της CIA (αποχαρακτηρισμένο το 2017):  “Παράγοντες αντίστασης και περιοχές ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας”: [2]

Σε αυτό αναλύονται οι προοπτικές διεξαγωγής αντισοβιετικού ένοπλου αγώνα στην Ουκρανία ΣΣΔ από ειδικές αμερικανικές δυνάμεις και  πιθανής αντισοβιετικής εξέγερσης. Η χώρα εξετάζεται σε 12 περιοχές (ζώνες πίστης) με κριτήρια τη σύνθεση του τοπικού πληθυσμού, τα αδύναμα έως τα ισχυρά αντισοβιετικά αισθήματα του κ.α. με στόχο την υποστήριξη  αντισοβιετικών ειδικών επιχειρήσεων.

Ως πιο πιστές στο σοβιετικό σύστημα προσδιορίστηκαν 6 περιοχές με επικεφαλής την Κριμαία και μέγα μέρος του Ντονμπάς, ειδικά οι βιομηχανικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Καί αυτή η εικόνα όπως βλέπουμε παραμένει και σήμερα περίπου ίδια (τώρα ως προς τη Ρωσία). Για παράδειγμα εκλογές 2004: περιοχές υποστήριξης του "φιλοδυτικού" υποψηφίου Γιούσενκο και του "φιλορώσου" Γιανουκόβιτς.

 


Σημειώσεις

 

[1] http://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2014/05/blog-post_27.html

[2] https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/16595/file.pdf

 

 

 -

Δεν υπάρχουν σχόλια: