Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Καπιταλισμός ή Τεχνοδεσποτισμός; (σχόλιο)

 

" Ὄνομα ἄρα διδασκαλικόν τί ἐστιν ὄργανον καὶ διακριτικὸν τῆς οὐσίας [του πράγματος]" (Πλάτων: Κρατύλος)

Ιστορικά το ιδεοπολιτικό υποκείμενο μέσω της ονοματοδοσίας "καπιταλισμός" απέφευγε την υπαρξιακή συγχώνευση / διάλυση του σ'  αυτό το φαινόμενο. Κατόρθωνε (μέσω της αντιληπτικής τριαδικής αλληλουχίας: "ξέρω" - "κατανοώ" - "αισθάνομαι") μια ορισμένη αποστασιοποίηση και αυτονομία.Τοποθετούσε αυτό το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης σε θέση αντικειμένου παρέμβασης, καταπολέμησης και μετασχηματισμού.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού βασίζεται στην κερδοσκοπική γενικευμένη παραγωγή εμπορευμάτων. Προϋπόθεση η μετατροπή σε εμπόρευμα της ίδιας της ανθρώπινης εργασιακής δύναμης, η οποία ενεργεί πάνω σε μια εμπορευματοποιημένη φύση πρώτη ύλη.

Ψηφιοποίηση, κοινωνικές πλατφόρμες,  διαδίκτυο των πραγμάτων, μετάβαση από την εικονική πραγματικότητα στο μετασύμπαν της επαυξημένης πραγματικότητας, προχωρημένος έλεγχος σε άυλο / πληροφορίες / ανάγκες / συμπεριφορές, εμβιομηχανοτρονική. Αλληλενέργεια ανάμεσα σε τεχνική νοημοσύνη, νανοτεχνολογία, συνθετική βιολογία. Ας σημειωθεί ότι ο δυτικός “φιλελεύθερος” ολοκληρωτισμός και μετανθρωπισμός δεν σχεδιάζει τη μετανεωτερική “σκοτεινή εποχή” και τη νέα δυστοπική κοινωνία απλώς με το επικαθοριστικό εργαλείο της Artificial intelligence (AI) όπως κρούουν τον κίνδυνο κάποιοι συστημικοί επιστήμονες και πολιτικοί οι οποίοι περιέργως σιωπούν για μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. Αυτή που περιγράφει το ακρωνύμιο NBIC ( Nanotechnology, Biotechnology, Information technology, Cognitive science). Βρισκόμαστε λοιπόν εντός του υπερεκμεταλλευτικού μετακαπιταλιστικού συστήματος του τεχνοδεσποτισμού και του μεγάλου ανθρωπολογικού μετασχηματισμού, όπου μετατρέπεται σε πρώτη ύλη η ίδια η ανθρώπινη φύση ενώ ταυτόχρονα η υπερελίτ επιδιώκει να περάσει από τον πλήρη έλεγχο των μέσων παραγωγής στον απόλυτο έλεγχο των μέσων της ανθρώπινης ψυχής / νοημοσύνης / βούλησης.

Η δογματική επιμονή λοιπόν αρκετών απ' όλο το ιδεοπολιτικό φάσμα να συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται και να αποκαλούν "καπιταλισμό" ετούτο το νέο φαινόμενο,παραβλέποντας την ουσία του, τους καθιστά αντικειμενικά θεράποντες του που θέτουν εμπόδια στους καινούργιους ψυχο-ιστορικούς απελευθερωτικούς αγώνες.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: