Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ρωσία - Κίνα συμμαχία;;; (σχόλιο)

 

Ενώ το νεοβογιαρικό καθεστώς της Μόσχας αναμένει επί ματαίω την υποστήριξη των νεομανδαρίνων του Πεκίνου, για τις ντροπιαστικές παραχωρήσεις του - όπως η "συμφωνία σιτηρών" που ωφελούν Κίνα και Τουρκία  -  τώρα το Πεκίνο αναστέλλει την κατασκευή του αγωγού "Power of Siberia-2"  και αντικαθιστά  μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου με αυτό του Τουρκμενιστάν φέρνοντας σοκ στη Μόσχα. Η ρωσική ημιπεριφερειακή οικονομία μπλοκαρισμένη απ' τη Δύση συναντά εμπόδια και στην Ανατολή.

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια του γεγονότος ότι η κινεζική πρωτοβουλία  "Μία ζώνη, ένας Δρόμος- BRI" φαίνεται να παρακάμπτει σε σημαντικό βαθμό τη Ρωσία. Αυτό δεν αφορά μόνο το σιδηρόδρομο αλλά το γεγονός ότι:

-Κίνα, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν ενέκριναν την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 454 χλμ που κατόπιν θα περάσει από Ιράν,Τουρκία με προορισμό Ευρώπη.

-Η Κίνα μεθοδικά στήνει στην Ευρασία ένα ολόκληρο πλέγμα υποδομών που θέλει να συμπλέξει και να ενσωματώσει στην χρηματοδοτική και οικονομική "ήπια ισχύ" της, σαν ιστός αράχνης, τα εθνικά κράτη της περιοχής.

Αυτή η πολιτική της κομματικής τάξης-κράτος  διασυνδέεται με το "Big Project" των "μεγα-σχεδιαστών του μέλλοντος" (χωροδεσπότες του χρήματος, υπερεθνικές μεγαεταιρείες κοκ) που εδώ και 50 χρόνια μέσω της στρατηγικής αναδιάρθρωση -αποκέντρωση - παγκοσμιοποίηση μετέφεραν το κέντρο της συσσώρευσης στην Κίνα.

Και αυτό το συνδυασμένο πρόγραμμα  αντιμετωπίζει την βυθισμένη στον ουκρανικό βάλτο Ρωσία  (λόγω της αποτυχημένης “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”) μόνο ως χώρο - ημιπεριφερειακό παράρτημα ενεργειακών και πρώτων υλών για την πλανητική τεχνοδεσποτεία.

 

 -

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: