Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
H Συγκυβέρνηση ΚαραΠαπαΣαμ Υπέγραψε τη Συνθήκη ACTA για τη Λογοκρισία του Διαδικτύου
Ενώ στις ΗΠΑ λόγω της μαζικής αντίδρασης του διαδικτυακού ακτιβισμού έχουμε προσωρινά την αναστολή ψήφισης των νομοσχεδίων SOPA και PIPA, προχθές στο Τόκιο χωρίς καμιά έστω κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση 22 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- μαζί τους στα μουλωχτά και η Ελληνική Συγκυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ / ΝΔ / ΛΑΟΣ -έβαλαν φαρδιά πλατειά την υπογραφή τους στην αποκαλούμενη «Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης» (Anti Counterfeiting Trade Agreement- ACTA) [1]. Πρόκειται για τις χώρες: Αυστρία , Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα. Το περασμένο Οκτώβριο η ACTA υπογράφτηκε από τις: ΗΠΑ, Αυστραλία , Καναδά, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη.
Έχουμε να κάνουμε με μια διεθνή συμφωνία που σε πρώτη ανάγνωση θέλει να συγκροτήσει ένα ενιαίο κανονιστικό και ποινικό πλαίσιο προστασίας και άσκησης της νομοθεσίας πάνω στα θέματα της πνευματικής κυριότητας. Η απώτερη στόχευση της είναι να αποτελέσει την βάση για τους εκτεταμένους κατασταλτικούς περιορισμούς σε μια σειρά τομείς: από την μη εμπορευματική διακίνηση και ανταλλαγή αρχειακών υλικών, τα αντίγραφα / γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέχρι την ίδια την ελευθερία του λόγου, γενικότερα στο διαδίκτυο.
Με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής κυριότητας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ιδιωτικών συμφερόντων η ACTA [2] κυοφορεί κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στα ολιγοπώλια της υπερεθνικής εταιριοκρατίας να εγκαταστήσουν τον ασφυκτικό έλεγχο και τη σαρωτική κεντρική επιτήρηση των διαδικασιών και του περιεχομένου στο internet [3].
-πρώτη συνέπεια είναι η, δίχως πια δικαστική εντολή (κάτι που προϋποτίθετο μέχρι σήμερα), εξαναγκαστική υποχρέωση αφαίρεσης υλικού περιεχόμενου από ενοχλητικούς ιστότοπους και χρήστες του διαδικτύου.
-δεύτερη συνέπεια για τους χρήστες είναι να έρθουν αντιμέτωποι με διαδικασίες φραγής, αποκλεισμού πρόσβασης στο internet καθώς και με νομικές και ποινικές διώξεις για χρήση υλικών προστατευόμενων στα υπεραυταρχικά πλαίσια του copyright.
-τρίτη συνέπεια είναι το φαινόμενο η συνθήκη ACTA να επιβάλει στους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Internet ( ISPs ) να μεταλλαχτούν σε αστυνόμους του διαδικτύου και να δίνουνε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στους εμποροκατόχους ολιγάρχες των «πνευματικών δικαιωμάτων».
-Η συμφωνία ACTA δεν περιορίζεται μόνο στο διαδίκτυο. Θα έχουμε την απαγόρευση της παραγωγής των αντίγραφων / γενόσημων φαρμάκων (που είναι συχνά σωτήρια διέξοδος για χώρες φτωχές) όπως και της χρήσης ορισμένων σπόρων για καλλιέργειες (νομιμοποίηση της εταιριοκρατικής «βιοπειρατίας» του φυτικού γονιδιώματος και πλούτου μέσω των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας) ήτοι την ολοκληρωτική επιβολή των ολιγοπωλίων στους βιοτικούς όρους της ανθρωπότητας όπως είναι η δημιουργία και η προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων.
Για την Ε.Ε. η ACTA θα γίνει νόμος επισήμως εφόσον κυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο. Ο χρόνος για την άρθρωση των πολλαπλών αντιστάσεων τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου είναι επαρκής ας ελπίσουμε το ίδιο και οι απαιτούμενες υποκειμενικές διαθεσιμότητες. Αλλιώς θα γίνει ακόμα άλλο ένα μεγάλο βήμα προς την εδραίωση της νέας εποχής της υπερεκμεταλλευτικής οικονομικο-κοινωνικής χρηματοδεσποτείας [4] και της πολιτικο-επικοινωνιακής της μορφής, της «τεχνοτρονικής» δικτατορίας. Ή αλλιώς όπως έγγραφε ο Zbigniew Brzezinski, συνιδρυτής της Trilateral Commission (και συνεταίρος με τους ευρωκράτες Mario Draghi, Mario Monti, Lucas Papademos), στο βιβλίο του «Between Two Ages»: «…Στη technetronic εποχή…η κοινωνία θα κυριαρχείται από μια Ελίτ της οποίας η αξίωση για την πολιτική εξουσία, θα στηρίζεται στην υποτιθέμενη ανώτερη επιστημονική τεχνογνωσία. Χωρίς να παρεμποδίζεται από τους περιορισμούς των παραδοσιακών φιλελεύθερων αξιών, αυτή η Ελίτ δεν θα διστάσει να επιτύχει τους πολιτικούς σκοπούς της, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες σύγχρονες τεχνικές για τον επηρεασμό της συμπεριφοράς του κοινού και τη διατήρηση της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο της πιο στενής παρακολούθησης και του ελέγχου» [5].
Δείτε:
[4]-Τηλέπλαγκτοι Πλάναι: Η Χρηματοδεσποτεία των Banksters
_
Ετικέτες
Διαδίκτυο,
Διεθνή,
Επικαιρότητα,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Τσίπρας: «Πρέπει να παίξουμε το χαρτί της άτακτης χρεοκοπίας»
«Η ελληνική πλευρά πρέπει να παίξει το χαρτί της άτακτης χρεοκοπίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «αν οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα, οι μισθοί και οι συντάξεις» αλλά «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η Ευρωζώνη».«Το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο, με το PSI τα περισσότερα χρήματα θα πάνε στις τράπεζες και τους ομολογιούχους», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και επανέφερε την πρότασή του είτε να διαγραφεί το χρέος, είτε «να δοθεί περιθώριο χρόνου στη χώρα για τρία χρόνια, με μη καταβολή τόκων και χρεολυσίων στους πιστωτές».Αναφερόμενος στην τρόικα, τόνισε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθεται στο τραπέζι με «υπαλληλίσκους δεύτερης διαλογής», τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέλαυνε αν ήταν στην εξουσία.
(http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/02/2012_426499)
Σύμφωνοι.
Αλλά ο Αλέξης πρώτα-πρώτα ας "παίξει το χαρτί" της τακτικής εγκατάλειψης της χρεωκοπημένης παραμονής στη Βουλή της Τρόικα.
Δημοσίευση σχολίου