Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Βήμα χειραφέτησης από τη λαβίδα του εθνικού μηδενισμού





Αλ.Τσίπρας: Oi Δηλώσεις στο ΥΠΕΘΑ:

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να έχουμε μια ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση  από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την μαχητική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας και τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Η παρουσία μας εδώ έχει κι έναν ουσιαστικό χαρακτήρα, να ενημερωθούμε, αλλά  ιδιαίτερα και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Η εθνική άμυνα, η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας καθώς και η προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Βεβαίως βρισκόμαστε σε μια περίοδο μιας πολυδιάστατης κρίσης, μιας οικονομικής κρίσης που παίρνει διαστάσεις εθνικού κινδύνου. Επ’ ουδενί όμως δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε και να αγνοήσουμε και άλλους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε όποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει ο λαός μας και η πατρίδα μας.

Ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσε ένα υπέρογκο κόστος από το υστέρημά του σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Εξοπλισμοί που δεν κατάφεραν παρόλα αυτά να δημιουργήσουν υποδομές, βιομηχανικές και τεχνολογικές, στην πατρίδα μας ώστε τα οπλικά συστήματα που παραλάβαμε να μπορούν να συντηρούνται και να ανανεώνονται. Αντ΄ αυτού, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων πήγε προκειμένου να δημιουργηθούν σχέσεις διαπλοκής, ένα τεράστιο παρασιτικό στρατιωτικομεσιτικό πλέγμα δημιουργήθηκε και καλλιέργησε αυτό που εμείς ονομάζουμε πλέγμα διαπλοκής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, δημιούργησε το πλέγμα διαπλοκής της πολιτικής και κρατικής εξουσίας.

Αυτή η εικόνα πρέπει να αντιστραφεί. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε καμία περίπτωση όμως η αντιστροφή αυτή δεν σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει με ζημία της εθνικής άμυνας και της εθνικής ασφάλειας. Αντιθέτως, μπορεί να βελτιωθεί η στρατιωτική ικανότητα του στρατεύματος, γιατί αυτή συνίσταται σε μια σειρά από παράγοντες που έχουν να κάνουν βεβαίως και με την ποιότητα των όπλων, κυρίως όμως με τη στρατηγική και το ηθικό του έμψυχου δυναμικού.

Πιστεύουμε ότι ήταν απαράδεκτο που οι τελευταίες κυβερνήσεις όχι μόνο προχώρησαν σε ραγδαίες μειώσεις μισθών στους επαγγελματίες οπλίτες, αλλά κυρίως με δηλώσεις τους καταρράκωσαν το ηθικό των στρατεύσιμων ανδρών και γυναικών της χώρας μας.

Αυτή η εικόνα θα αντιστραφεί. Έχουμε εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης πολιτείας και ενόπλων δυνάμεων. Έχουμε εμπιστοσύνη στους αξιωματικούς, στην ιεραρχία των τριών όπλων και θα βρεθούμε δίπλα τους προκειμένου να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική για την προστασία, την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω  την ηγεσία των τριών όπλων και τον υπουργό γιατί είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια σε βάθος και ουσιαστική συζήτηση, να αποκτήσουμε κι εμείς μια ξεκάθαρη εικόνα για τις προτεραιότητες που πρέπει το επόμενο διάστημα, απ΄ όποια θέση κι αν βρεθούμε, απ΄ όποια θεσμική θέση κι αν βρεθούμε, να υπηρετήσουμε, προασπίζοντας το συμφέρον του ελληνικού λαού, της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και βεβαίως της εθνικής μας ανεξαρτησίας.



Ερωτήσεις δημοσιογράφων:



-          κ. Πρόεδρε η βασική σας θέση για τη δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών εξακολουθεί να ισχύει;

Αλ. Τσίπρας: Νομίζω ότι ήμουν σαφής στις δηλώσεις μου. Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί και σωστά έχουν μειωθεί. Πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις  ώστε να αξιοποιήσουμε την ελληνική πολεμική βιομηχανία.  Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί.  Διότι  το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η έλλειψη οπλικών συστημάτων. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι. Η μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων είναι στόχος. Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων για την βελτίωση της μαχητικής ικανότητας είναι πρώτη προτεραιότητα και αυτό δεν αφορά μόνο σε εξοπλιστικές δαπάνες, ίσως είναι σημαντικότερη η αποκατάσταση του ηθικού στις ένοπλες δυνάμεις, στο στελεχιακό δυναμικό, τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού που θα βασίζεται στην αξιοκρατία, την δικαιοσύνη και στη διαφάνεια είναι πρώτη προτεραιότητα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί αποτελεί και πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του στρατού μας.



-          Ένα σχόλιο για την αύξηση της θητείας γιατί είναι πάγιο αίτημα των στρατιωτικών η αύξηση της θητείας

Αλ. Τσίπρας: Ο αρχικός σχεδιασμός που οδήγησε και στην αναγκαία μείωση της θητείας συμπεριελάμβανε μια άλλη λογική σε σχέση με τις προσλήψεις και τις απολύσεις δημοσίων λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων. Οι επαγγελματίες οπλίτες κατά την άποψή μας είναι δημόσιοι λειτουργοί και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και με αυτή την έννοια στο βαθμό που η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αναγκάζει την ανατροπή αυτού του σχεδιασμού πρέπει να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες. Εμείς, βεβαίως, καταθέσαμε την άποψη ότι όποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με ένα σχέδιο εξορθολογισμού των αναγκών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τόσο μεγάλο αριθμό στρατοπέδων μέσα στα αστικά κέντρα. Οι Έλληνες στρατιώτες, κληρωτοί και επαγγελματίες οπλίτες δεν πρέπει να αισθάνονται αγγαρειοφόροι  και σκοποφύλακες. Πρέπει να είναι και να αισθάνονται μάχιμοι και να υπηρετούν το ύψιστο καθήκον της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας.

_._
           
Τσίπρας - Συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα αλλάξουν πολλά, αλλά προς το παρόν λίγοι γνωρίζουν το κόμμα σας ως πολιτική δύναμη. Στον οικονομικό τομέα, ποια θα είναι τα πρώτα σας βήματα, αν μπορέσετε μετά τις εκλογές να επηρεάσετε την τύχη της Ελλάδας;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε βέβαια αντιπολιτευόμενο κόμμα, αλλά πιστεύουμε ότι εκφράζουμε τη γνώμη των περισσότερων Ελλήνων. Οι Έλληνες είπαν ένα απλό και πικρό πράγμα: μετά από δύο χρόνια πιστής εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και μετά από το διετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, η οποία διατέθηκε κυρίως στις τράπεζες, ο ελληνικός λαός γονάτισε. Η συνταγή της καταπολέμησης της κρίσης αποδείχθηκε ότι είναι αποτυχημένη οδηγώντας το λαό σε πλήρη εξαθλίωση. Ο ένας στους δύο νέους μέχρι 30 ετών είναι άνεργος. Τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των Ελλήνων μειώθηκαν μέχρι και 40% σε σχέση με το προ της κρίσεως επίπεδο. Το κοινωνικό κράτος είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ δεν έχουμε δει ακόμα κανένα αποτέλεσμα στην οικονομία. Τα μέτρα λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε αργό θάνατο. Η οικονομική ύφεση αποδείχθηκε ότι είναι υπερβολικά βαθιά. Δε διαφαίνεται καμία επίλυση του προβλήματος του χρέους. Ο λαός είπε ένα πράγμα: δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί η πολιτική εξαθλίωσης και κατάρρευσης της ελληνικής κοινωνίας, η πολιτική που δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Την επομένη μετά τις εκλογές οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να πράξουν λογικά. Θα δουν ότι δε μπορούν να καταδικάζουν σε φτώχεια έναν ολόκληρο λαό, προσπαθώντας να θεραπεύσουν το σύμπτωμα, δηλαδή το ελληνικό χρέος, αλλά όχι την αιτία, που έγκειται στην ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται να διαδραματίσει καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο και δεν αποτελεί ύστατο δανειστή για τις χώρες, οι οποίες στερήθηκαν την πρόσβασή τους στις αγορές κεφαλαίου. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή γλώσσα με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι χωρίς την Ελλάδα δε μπορεί να υπάρχει ούτε το ευρώ ούτε η Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εταίροι της Ελλάδας έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με αρκετά μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις, όπως π.χ. το ΠΑΣΟΚ. Εσάς σας αντιλαμβάνονται ήδη ως μια ισχυρή πολιτική και οικονομική δύναμη, η οποία όντως είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας υποθέσουμε ότι στην Ελλάδα δεν είχαν διεξαχθεί οι εκλογές της 6ης Μαΐου και δεν υπήρχε το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καταστρέφει την αρμονική σχέση των Ευρωπαίων εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι παίρνουν ό,τι θέλουν από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να δουν την πραγματική εικόνα. Ήδη σε 2-3 μήνες θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο και θα παραδέχονταν ότι το δεύτερο πακέτο της οικονομικής βοήθειας και όλα αυτά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση της κρίσης, δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το μερίδιο του λέοντος των προτάσεων αυτών αποτελούν μέτρα για εσωτερική υποτίμηση, για μείωση των μισθών και συντάξεων. Η οικονομία της χώρας στηρίζεται σε μικρές επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν εξάγει τα προϊόντα, αλλά τα διαθέτει στην εσωτερική αγορά. Το επίπεδο της κατανάλωσης στην Ελλάδα πέφτει, επειδή μειώνονται οι δαπάνες, και κατά συνέπεια, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Καταστρέφεται ο παραγωγικός τομέας της χώρας. Πώς πιστεύουν ότι θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στην περαιτέρω περικοπή των μισθών και των συντάξεων; Θα σας πω ένα πολύ απλό πράγμα: το πρόγραμμα αυτό δεν είναι υλοποιήσιμο, είναι πλήρως ανυπόστατο, γι’ αυτό κρούομε τον κώδωνα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματική απειλή και να αναλάβουν την ευθύνη. Η Ευρωζώνη είναι αλυσίδα δεκαεπτά κρίκων και, εάν σπάσει ένας εξ αυτών, δε θα υποστεί τις συνέπειες μόνο ο ίδιος, αλλά θα διασπαστεί και ολόκληρη η αλυσίδα. Η κατάρρευση του ευρώ δεν είναι αστείο, καθώς το ευρώ αποτελεί σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο. Γι’ αυτό λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας: πάψτε να συμπεριφέρεστε σαν στρουθοκάμηλοι, βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, παραδεχθείτε τα λάθη σας, αλλάξτε τη πολιτική γραμμή, καταργήστε τα μέτρα λιτότητας, που μας σκοτώνουν, και θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την κοινή μας πορεία και την κοινή μας προοπτική. Αυτή η προοπτική θέλουμε να είναι προοπτική σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι κατάλαβα, πιστεύετε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης της κρίσης στην Ελλάδα δεν είναι υλοποιήσιμο εξ ορισμού. Αν είναι έτσι και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σοβαρή πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, ποια θα είναι τα συγκεκριμένα σας βήματα και πώς σκοπεύετε να αλλάξετε το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της χώρας;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρώτο βήμα θα είναι η κατάργηση σε νομοθετικό επίπεδο του προγράμματος των μέτρων λιτότητας, το οποίο οδηγεί τη χώρα σε όλο και πιο βαθιά ύφεση. Θα προσπαθήσουμε να ανακατανείμουμε τον πλούτο από τα πάνω προς τα κάτω. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Θα πάψουμε να φορολογούμε τους φτωχούς, θα αυξήσουμε τη φορολογική επιβάρυνση των πλουσίων, θα αναβαθμίσουμε σταδιακά το επίπεδο των ελάχιστων μισθών και συντάξεων ούτως ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία. Ταυτόχρονα, θα καταπολεμήσουμε την κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα συμμετάσχουμε στη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση της κοινής πιστοληπτικής κρίσης, η οποία δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα. Σήμερα υπό δύσκολες καταστάσεις βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Φανταστείτε ότι το ύψος του χρέους της Ιταλίας είναι 1,9 τρις ευρώ, ενώ της Ελλάδας είναι μόνο 350-360 δις. ευρώ. Θα επιδιώξουμε και θα πετύχουμε να διατεθούν σε επενδύσεις οι πόροι που καταβάλλονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης και την Ιρλανδία, αντί να εξατμίζονται. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέο σχέδιο Μάρσαλ για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Τρίτος τομέας είναι ο αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και η αναθεώρηση των γεωπολιτικών προτεραιοτήτων της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η εξωτερική μας πολιτική θα είναι δραστήρια και πολύπλευρη. Είμαστε μια από τις χώρες της Ευρωζώνης και έχουμε ίσα δικαιώματα με τις άλλες. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε ισότιμες και σταθερές σχέσεις όχι μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με τις χώρες που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη εκτείνεται από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό και βλέπουμε ως μια από τις προϋποθέσεις σταθερής και ασφαλούς ανάπτυξης της Ευρώπης τη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας. Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στο διάλογο με την Ευρώπη. Για το διάλογο πρωτίστως με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. δεν αποφασίστηκε σχεδόν τίποτε και μάλιστα δεν είναι η πρώτη σύνοδος, που διεξάγεται υπό τέτοιες καταστάσεις. Πιστεύετε ότι η σύνοδος που θα συγκληθεί μετά τις ελληνικές εκλογές, στις 30 Ιουνίου, θα επιλύσει το πρόβλημα και θα συμβάλει πραγματικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς πρέπει να σημειώσω ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης κρατούν μια εύλογη στάση υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να εκπληρώσει τη συμφωνία, την οποία θεωρούν δεσμευτική. Το λέω έτσι, επειδή βλέπω ότι η κατάσταση αυτή προσομοιάζει με την αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ στον ψυχρό πόλεμο. Κι εμείς και οι δανειστές μας διαθέτουμε – επιτρέψτε μου να το πω έτσι – πυρηνικά όπλα. Τα πυρηνικά όπλα των δανειστών μας είναι η δυνατότητα να διακοπεί η χρηματοδότηση. Το δικό μας όπλο είναι η άρνηση να εξυπηρετήσουμε τα ομόλογά μας. Τότε, η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει και θα παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη. Έτσι, όπως και την εποχή του ψυχρού πολέμου, δημιουργήθηκε στη σκακιέρα κατάσταση “πατ”. Κανένας δε θέλει να υποχωρήσει πρώτος, αλλά όλοι συνειδητοποιούν ότι, αν ενεργοποιηθεί το «πυρηνικό οπλοστάσιο», κανένας δε θα σωθεί από την καταστροφή. Είμαστε βέβαιοι ότι σε τελική ανάλυση κανένας δε θα υλοποιήσει τις απειλές του, αλλά δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι η απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζει πέραν του ορίου της φτώχειας και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για το καλό του ελληνικού λαού. Είμαστε βέβαιοι ότι ο αγώνας μας βοηθά και τους άλλους λαούς της Ευρώπης, επειδή η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα, σύντομα θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα πέσουν θύματα της απερίσκεπτης πολιτικής των μέτρων λιτότητας, η οποία μας οδήγησε σε αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η Ελλάδα να συσφίξει σχέσεις με άλλες χώρες, που μπορεί και να μην ανήκουν στους παραδοσιακούς οικονομικούς της εταίρους; Μήπως αξίζει να συσφιχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναμφίβολα η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητά μας. Οι σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες. Έχουμε κοινό ορθόδοξο πολιτισμό, συμπολεμήσαμε εναντίον του ναζισμού κα του φασισμού, γράψαμε κοινές σελίδες του αγώνα στη σύγχρονη εποχή. Πιστεύουμε ότι η διακοπή στις σχέσεις μας, η οποία σημειώθηκε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρέπει να ξεπεραστεί. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της αγροτικής βιομηχανίας και του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας πρωταγωνιστεί στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δύναμη στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα για μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αυτό το σύνθημα τελευταία μετατράπηκε σε σύνθημα «η Ελλάδα παραδόθηκε στη Δύση». Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις άλλες χώρες-μέλη. Αλλά, παράλληλα, είμαστε και μια χώρα που μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη, δυναμική και ειρηνική εξωτερική πολιτική.

_._

Πηγές:

[1]- http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=27182&PHPSESSID=a84ae76e76db65344654091735f69e4f

[2]- http://www.vesti.ru/videos?vid=422200

[3]-http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/05/2012_444407


_

Δεν υπάρχουν σχόλια: