Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Αποτελέσματα των στημένων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015




Πρώτα βασικά συμπεράσματα:

1-Γενική οπισθοχώρηση και αναδίπλωση του αντιμνημονιακού κοινωνικού συσχετισμού.

- Έπειτα από την μνημονιακή παράδοση του Σαμαρά πρωτύτερα και την συνθηκολόγηση του Τσίπρα προσφάτως, αυτό που τώρα συμβαίνει είναι μια μαζική απογοήτευση του ελληνικού λαού και η μετατόπιση του προς μιαν ηττοπαθή μοιρολατρική αποδοχή της 6χρονης μνημονιακής πραγματικότητας.

2-Θεόρατο το επίπεδο της αποχής.

-Εάν παρακολουθήσουμε την πορεία των σχετικών και των απόλυτων μεγεθών της αποχής, εδώ και μια δεκαετία σχεδόν θα δούμε την δραματική της εξύψωση τείνοντας αυτή να αγγίξει το 1/2 του εκλογικού σώματος. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 η αποχή ήταν 2.326.104 άτομα και σε ποσοστό 23,5 %. Το 2009 αυτή πέρασε στα 2.884.459 άτομα και σε ποσοστό 29,05 %. Τον Ιανουάριο 2015 ανήλθε στα 3.619.328 άτομα και σε ποσοστό 36,38 %. Τώρα στις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου 2015 εκτινάχθηκε στα 4.274.230 άτομα και σε ποσοστό 43,43 %.

-Η αποχή (μαζί με το άκυρο/λευκό) αποτυπώνει ως φαινόμενο την γενικευμένη κρίση των δεσμών εκπροσώπησης και την ολική αναξιοπιστία του πολιτικού-κομματικού συστήματος.

-Ως εκ τούτου είναι εμφανής η παρουσία του «κόμματος κανένας» μιας και δεν προσδοκάται ότι η ψήφος κάπου θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ενώ καταδηλώνεται ταυτόχρονα και με τρόπο έμμεσο μια «αναμονή εφεδρειών», μια κάποια διαθεσιμότητα στο πίσω μέρος της πολιτικής σκηνής για μια μελλοντική επάνοδο και επαναδραστηριοποίηση εάν και εφόσον παρουσιαστούν έγκυρα και αξιόπιστα εναλλακτικά προσκλητήρια πολιτικής.

3-Μεγάλη πτώση στο επίπεδο του αριθμού των ψήφων όλων σχεδόν των κομμάτων.

-Έτσι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές σε συσχέτιση με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 οι απόλυτες απώλειες σε αριθμό ψηφοφόρων είναι: ΣΥΡΙΖΑ -320.160 άτομα, ΝΔ -192.610, ΠΟΤΑΜΙ -151.702, ΑΝΕΛ -92.948, ΚΚΕ  -36.506, Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή  -8.866 άτομα.

4-Ισχυρή νίκη Τσίπρα /ΣΥΡΙΖΑ που οφείλεται:

-Στην ιδιαίτερη μοχλευμένη επικοινωνιακή επιρροή του Αλέξη Τσίπρα και όχι στην δυνατότητα του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.

-Στην συστημική δυναμική της μακροχρόνιας νεοπασοκοποίησης / κεντροαριστεροποίησης του σε συνδυασμό με την ενεργή υποστήριξη του διεθνούς αμερικανοσιωνιστικού παράγοντα.

-Στην μεγάλη ιδελογικοπολιτική και ηθική φθορά των κομμάτων διαχειριστών των προηγούμενων μνημονίων 1 & 2. Ήτοι της ΝΔ και εκτενέστερα του ΠΑΣΟΚ πρωτύτερα.

-Στην κύρια ειδική ψυχολογικο-πολιτική αντίληψη ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος ότι το κρίσιμο διακύβευμα της εκλογικής διαδικασίας είναι τελικά ποιος θα είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός.

-Στην επικυρίαρχη ειδική ψυχολογικο-πολιτική αξιολόγηση σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος ότι ο Τσίπρας «το πάλεψε αντιμνημονιακά επί εξάμηνο...εκβιάστηκε...υποχώρησε ρεαλιστικά...είναι εγγύηση για ηπιότερη εφαρμογή 3ου μνημονίου ...χρειάζεται μια 2η ευκαιρία».

-Στην νοηματοδοτική καθήλωση, την απουσία εμπνευσμένης συνεγερτικής προοπτικής, την παγιωμένη ανυποληψία και την λαϊκή απόρριψη στον α ή β βαθμό των άλλων ανταγωνιστικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικών σχημάτων της αριστεράς.

5-Μεγάλη διαφορά 7 μονάδων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και εκλογή ΑΝΕΛ που εξασφαλίζουν 155 έδρες για την εκ νέου συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

-Έτσι ακυρώνονται στην παρούσα συγκυρία τα εναλλακτικά κυβερνητικά σενάρια τα οποία προωθούσαν τμήματα της τοπικής και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας:

α) Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

β) Το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ).

γ) Το σενάριο της κεντροαριστερής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ)


6-Μερικά ειδικότερα σημεία.

α) Η Λαϊκή Ενότητα (155.142 ψήφοι) στις χθεσινές εκλογές δεν υποστηρίχτηκε ούτε από τους μισούς ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Η αδυναμία της ΛΑΕ να πιάσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι ένα γεγονός που οδηγεί σε βαλτοποίηση το όλον εγχείρημα να υποκαταστήσει τον προμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

-Αυτή η ανεπανόρθωτη ήττα της αποτελεί προϊόν της επιφυλακτικότητας του λαού σχετικά με τα γενικότερα χαρακτηριστικά και την πολιτική των προσώπων - φορέων αυτού του εγχειρήματος.

-Δείχνει την αδυναμία των στελεχών της ΛΑΕ να αντιληφτούν ότι η νέα οικονομική, κοινωνικοπολιτική και εθνική πραγματικότητα της χώρας δεν χρειάζεται πλάι στον πρωτότυπο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα το ιμιτασιόν αντίγραφο κόμμα του Λαφαζάνη κ.α.

β) Η καθήλωση του ΚΚΕ παρά την μνημονιακή εξαετία.

-Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 το ΚΚΕ πήρε 338.138 ψήφους και χθες 301.632. Μια απώλεια της τάξης του 10,8 %.

-Και με το γεγονός τούτο επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία κάθε προοπτικής ανάκαμψης για τον γραφειοκρατικό αυτό φορέα ενός κομμουνιστικοφανούς αναχωρητισμού.

γ) Η Στασιμότητα της Χρυσής Αυγής.

-Η Χρυσή Αυγή είχε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 425.990 ψήφους . Τον Ιανουάριο 2015 έπεσε στους 388.387 ψήφους και τον Σεπτέμβριο 2015 ξανακατέβηκε στους 379.581 ψήφους. Έτσι από το 2012 εγκαταλείφτηκε από 46.484 ψηφοφόρους.

Η φθορά αυτή είναι προϊόν:

-Tης ανικανότητας της να ανανεωθεί τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας και στρατηγικής ώστε να μετασχηματισθεί σε ένα σύγχρονο φορέα λαϊκού αντιπαγκοσμιοποιητικού νεοεθνικισμού, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

-Της ανεκδιήγητης θέσης της περί «παραγωγικής ανάπτυξης εντός ΕΕ/ ΕΖ πρώτα και κατόπιν μετά 5ετία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα».

-Της στείρας και διαιρετικής αντικομμουνιστικής πολιτικής της ιδιοπροσωπίας.

-Της ανακοπής της δυναμικής κινηματικής της διάστασης και λόγω της επενέργειας των πολιτικών και ποινικών διώξεων πλήθους στελεχών και μελών της και ενδεχομένως και μιας κάποιας κρυφής πολιτικής συναλλαγής που περιλαμβάνει την μετάλλαξη της σε έναν εξημερωμένο κοινοβουλευτικό μικροφορέα ενός μετανεωτερικού αντικομμουνιστικού παλαιο-εθνικισμού.

-Ως στοιχείο της προηγούμενης εξέλιξης είναι και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον Μιχαλολιάκο ένα 3μερο πριν τις εκλογές ώστε να φρεναριστεί απότομα και να ανακοπεί η όποια εναπομείνασα εκλογική της δυνατότητα.

7-Πλήρης αποκάλυψη του ολιγαρχικά ποδηγετημένου και επιστημονικά ανεπαρκούς ρόλου των δημοσκοπικών εταιρειών, όπως εξάλλου το ίδιο έγινε και με το Δημοψήφισμα.

-Ποδηγετημένου, διότι απλώς αποσκοπούν στον αντιδημοκρατικό επηρεασμό των εκλογέων. Εμφάνιζαν δε μια ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και παρουσίαζαν εκτός βουλής τους ΑΝΕΛ με σκοπούς την σύνθλιψη των μικρών και την προώθηση μιας κυβέρνησης των τριών σεναρίων.

-Επιστημονικά ανεπαρκούς, διότι χαρακτηρίζονται από ξεπερασμένο και αναξιόπιστο δείγμα, ελλιπή ερωτήματα και ασαφές κυμαινόμενο εύρος ορίων στα τελικά αποτελέσματα.

(Γιώργος Καπαρός 21.09.2015)

                                                                                         Λήψη pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: