Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία (σχόλιο)

 


 Ο Πούτιν στη συνάντηση της SCO στη Σαμαρκάνδη μεταξύ των άλλων είπε πως το σχέδιο της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" δεν υπόκειται σε προσαρμογή. Ο ρυθμός της δεν είναι γρήγορος, αλλά η Ρωσία δεν βιάζεται.

Το ότι Κρεμλίνο και επιτελείο πορεύονται προς ένα παρατεταμένο πόλεμο δια της "ειδικής επιχείρησης" αντί τον πλήρη πόλεμο δια της γενικής κινητοποίησης ενέχει δυο κινδύνους:

- Η πρωτοβουλία των κινήσεων να μετατοπίζεται βαθμιαία προς τη πλευρά του επανδρωμένου με Ουκρανούς αποικιακού στρατού του ΝΑΤΟ, ο οποίος διαθέτει άφθονες εφεδρείες δύο επιπέδων: α) το αναλώσιμο και β)το καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο δυναμικό.

- Όταν για τη διάσωση των τραπεζών το 2008 οι ΗΠΑ ρίξανε 700 δις $ σε μια βραδιά, το ΝΑΤΟ θα δυσκολευτεί να "επενδύει" 5-10 δις $ ανά μήνα στη αναμέτρηση στο ουκρανικό τερέν για να εξαντλήσει στην παρατεταμένη πολεμική φθορά και στο "βάλτο" τη Ρωσία;

«Σε όλη την ιστορία δεν υπάρχει περίπτωση μιας χώρας που να ωφελήθηκε από έναν παρατεταμένο πόλεμο. Μόνο κάποιος που γνωρίζει τα καταστροφικά αποτελέσματα ενός μακροχρόνιου πολέμου, μπορεί να κατανοήσει την μεγάλη σπουδαιότητα της γρήγορης λήξης του. Μόνον κάποιος βαθύς γνώστης των δεινών του πολέμου μπορεί να βρει τον τρόπο να τον διεξάγει επωφελώς» (Sun Tzu, Η Τέχνη του Πολέμου).

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: