Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Και πάλι για την επισιτιστική κρίση (σχόλιο)

 



Μετά το 2014 η επισιτιστική ανασφάλεια και η ακραία πείνα αυξάνονται αλματωδώς περιλαμβάνοντας το 35% της ανθρωπότητας και το 15% στην Ε.Ε.  Πριν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο το 2021, οι διεθνείς τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 30%.

 Βασικοί τελεστές:

- Γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων ενόσω η δυτική ολιγαρχία οικειοποιείται το μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου ΑΕΠ μέσω του ληστρικού τριγώνου: πολυεθνικές - χρηματαγορές – χρέος.

- Το  “Great Reset” δίδυμο πραξικόπημα: πράσινη μετάβαση / Covid19 υγειονομική δικτατορία . Αυτό εκτόξευσε το ενεργειακό κόστος, εξάρθρωσε τους όρους παραγωγής και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

- Πολλά κράτη έχουν ως κύρια επιλογή την μονοκαλλιέργεια στην αγροτική οικονομία και τις εισαγωγές τροφίμων, αντί την επισιτιστική αυτάρκεια, ασφάλεια και κυριαρχία. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Η οποία εγκλωβισμένη στην Ε.Ε. διαμόρφωσε σταδιακά μια οικονομία υπηρεσιών και δανεισμού. Εδώ πριν μια τεσσαρακονταετία η διατροφική μας αυτάρκεια πλησίαζε το 120 % για να πέσει στο παρόν στο 30%.

- Μεγάλες και χρόνιες καταστροφικές πολεμικές συγκρούσεις. Επίσης διακρατικός υβριδικός πόλεμος ή εσωτερικός εμφύλιος πόλεμος. Που μες τα όπλα τους είναι και η λιμοκτονία.

- Φυσικοί, κλιματικοί κ.α. παράγοντες (ανομβρίες, πλημμύρες, πυρκαγιές κοκ).



Απ' το 2022 με το πόλεμο στην Ουκρανία η διατροφική κρίση λαμβάνει αγριότερη μορφή μοχλευμένη από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που τελικά καταντούν αυτοκυρώσεις , ενόσω η Μόσχα ελέγχει υδρογονάνθρακες, δημητριακά, λιπάσματα κοκ.

 

Σημειώσεις

 [1]  https://www.newscientist.com/article/mg21228354-500-revealed-the-capitalist-network-that-runs-the-world/


Δεν υπάρχουν σχόλια: