Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Surovikin και φατρίες του ρωσικού καθεστώτος (σχόλιο)

 


Σήμερα εκτός το "αντίδωρο" του Πούτιν για το Νατοϊκό "δώρο γενεθλίων" του στη γέφυρα του Κερτς, ήταν μια ημέρα "εξεταστικής" για τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, S.Surovikin.

Ο οποίος εν τοις πράγμασι αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στο ίδιο το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας του οποίου επικεφαλής είναι ο   V.Gerasimov.

Ένα "πρώτο μήνυμα", με πολυάριθμες  στοχευμένες επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας, στάλθηκε όχι μοναχά στο καθεστώς του Κιέβου αλλά επίσης στους Αγγλοσάξωνες και το ΝΑΤΟ.

Στο βαθμό που τα καταστροφικά ρωσικά χτυπήματα συνεχιστούν συστηματικά σε συνδυασμό με την αύξηση του χερσαίου στρατιωτικού δυναμικού, τότε οι δυνατότητες στα μέτωπα του πολέμου και ο δυναμισμός των επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού προβλέπεται να περιοριστούν ως τα τέλη του Οκτώβρη.

Εν τούτοις παραμένει ένα βασικό ζήτημα: Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την ένοπλη δυτική εξωτερική περίσφιξη αλλά βιώνει μια μέγιστη κρίση του κράτους λόγω της εσωτερικής νεοβογιαρικής εξουσιαστικής περίσφιξης.

Εάν ετούτη δεν επιλυθεί, με κοινωνική αφύπνιση, προς μια αντιολιγαρχική κατεύθυνση και καθολική πατριωτική λαϊκή κινητοποίηση, τότε η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε στρατηγική ήττα απ' το ΝΑΤΟ κατάρρευση νεοαποικιακό κατατεμαχισμό, με τον Πούτιν κ.α. στο δικαστήριο της Χάγης.

Αυτά ενόσω η πλειοψηφία των "κορυφών", οι διεφθαρμένοι ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία και τους πιο σημαντικούς πολιτικο-ιδεολογικούς μηχανισμούς, λειτουργούν βάσει μιας πεμπτοφαλαγγίτικης στρατηγικής ενδοτισμού και συμβιβασμού.

Όθεν γινόμαστε μάρτυρες των εντεινόμενων διαμαχών που διαπερνούν όλους τους θεσμούς από τις φατρίες του καθεστώτος που προσπαθούν να καταλάβουν θέσεις προνομιακές στο εξελισσόμενο "μεγάλο παιχνίδι" της εξωτερικής στρατιωτικής και διπλωματικής διαδικασίας και της εσωτερικής σύγκρουσης για την εξουσία.

Με επίκεντρο τον Πούτιν "μέγα ισορροπιστή", που απ' τη μια να πρέπει να προβεί σε επιλογή μετάβασης και σε "συγκολλήσεις" ενόσω από την άλλη δεν εμπιστεύεται κανέναν. Ήτοι:

α) Φατρία των Siloviki, στις ένοπλες δυνάμεις και στους μηχανισμούς ασφαλείας. N.Patrushev, S.Shoigu κ.α. Προσέβλεπε σε μια αντι-αγγλοσαξωνική συνεννόηση με την ευρωπαϊκή αριστοκρατία. Σχεδίασε την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία .

β) Φατρία της "μερικής κινητοποιήσης". I.Sechin, E.Prigozhin κ.α. Απογοητευμένη απ' την εξέλιξη της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" επιζητεί αναπροσαρμογή του σχεδιασμού και του τρόπου διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

γ) Φατρία της εταιρικής τεχνο-νομενκλατούρας, του "συμβιβασμού και της ειρήνης". Τεχνοκράτες, πολιτικοί, ιδιώτες επιχειρηματίες και επικεφαλής δημόσιων οργανισμών κλπ φορέων. S.Chemezov, S.Sobyanin κ.α. Θιασώτες του τεχνοφεουδαρχικού αυταρχικού προτύπου επιζητούν τόσο την επανασυγκόλληση με Δύση όσο και την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα.

δ) Φατρία των φιλελευθέρων παγκοσμιοποιητών. Y. Kovalchuk, E. Nabiullina, A. Siluanov κ.α. Υπηρετούν τον Πούτιν εμφορούμενοι απ' την ιδεολογία CFR και της εξαρτημένης δυτικοποίησης της χώρας.

Μπροστά σε όλη αυτή τη κατάσταση που χαρακτηρίζει τη σημερινή Ρωσία θα πρέπει να σημειωθεί πως - εν μέσω πολλαπλών αντιφάσεων, αφασικής συμπεριφοράς, φυγής εκατοντάδων χιλιάδων στο εξωτερικό - ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας (υποστηριζόμενο από ένα μειοψηφικό τμήμα των ελίτ) προσπαθεί να εγερθεί και να συγκροτήσει φρόνημα αντιολιγαρχικής αντίστασης και πατριωτικού λαϊκού πόλεμου.

 

Σημειώσεις

 

1)  Στην Ουκρανία η Παγκόσμια Γεωπολιτική Τάξη Τίθεται υπό “Δημιουργική Καταστροφή”

https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/02/blog-post.html

2)  Στην Ουκρανία η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις ενός ελαττωματικού στρατιωτικού σχεδίου

https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/03/blog-post.html

3)  Κερδισμένοι και χαμένοι του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

http://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/03/blog-post_22.html

4)  Ρωσία - Ουκρανία, τα χειρότερα είναι μπροστά

https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/04/blog-post_13.html

5)  Κρεμλίνο σε “τριγωνική αυτοπαγίδευση”

https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/05/blog-post_22.html

6) Κάποια ζητήματα που ανέδειξε ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία

http://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/06/blog-post_14.html

7)  Ρωσία Ουκρανία Δύση, το Κρεμλίνο αιθεροβατεί

https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/09/blog-post_10.html

8)  Δύση, Ρωσία και τακτικά πυρηνικά

https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/10/blog-post.html

 

 

 

-

Δεν υπάρχουν σχόλια: