Ενώ η παγκοσμιοποίηση τίθεται υπό αμφισβήτηση και η προοπτική είναι η βαθμιαία διάσπαση της σε μακροπεριφέρειες , η ίδια η γεωπολιτική τάξη υπόκειται σε βίαιες τεκτονικές μετατοπίσεις: Αμερικανικός μονοπολισμός στη Δύση και πολυπολική αταξία σε πλανητικό επίπεδο.
Προς το παρόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία εμφανίζει:
-Tους κερδισμένους:
α) ΗΠΑ - καταργούν την υποκειμενικότητα Ευρώπη σέρνοντας την υποταγμένη στις δικές τους αγορές ενέργειας LNG και πολεμικών εξοπλισμών ενώ θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν βάσει των ιδιαίτερων συμφερόντων τους μια ενοποιημένη υπερατλάντεια μακροπεριφέρεια TTIP.
β) Κίνα - παίζει το δικό της παιχνίδι εξισορρόπησης στο ουκρανικό, με βάση τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της ανάγκης για παροχή εγγυήσεων εθνικής ασφάλειας προς τη Ρωσία. Ταυτόχρονα το Πεκίνο επωφελούμενο από την πρόοδο των ενεργειακών, οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με τη Μόσχα διαμορφώνει ισχυρούς όρους για τη συγκρότηση και ηγεμόνευση σε μια μεγάλη ασιατική μακροπεριφέρεια.
-Τους χαμένους:
α) Ουκρανία - η οποία καταστρέφεται και αντιμετωπίζει τον διαμελισμό
β) Γερμανία, Γαλλία / ΕΕ - που χάνουν κάθε προοπτική σχετικής αυτοτέλειας, υποτάσσονται - γεωπολιτικά, στρατιωτικά, ενεργειακά - στις ΗΠΑ και οδεύουν προς την βιομηχανική, οικονομική και κοινωνική τελμάτωση.
γ) Βρετανία - της όποιας η στρατηγική ατζέντα να προωθηθεί και να εγκατασταθεί στη Rimland - μέσω συμμαχιών με Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία - φαίνεται ότι δυσκολεύεται.
-Τον άγνωστο Χ:.
Η Ρωσία - από γεωστρατηγική άποψη δεν ανήκει ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή. Είναι χώρα - πολιτισμός του Βορρά. Αυτό ενισχύεται επιπρόσθετα και από το γεγονός ότι η Αρκτική ανέρχεται ως ζωτική γεωπολιτική και γεωοικονομική ζώνη. Έχει να ανατάξει τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό της χώρο (εδώ και της ευρασιατικής οικονομικής ένωσης EAEU), ενόσω αντιμετωπίζει 3 πολέμους:
α) Τον ουκρανικό όπου δυσκολεύεται να εξασφαλίσει στρατηγική νίκη.
β) Τον οικονομικό, και
γ) Τον καθολικό ψυχρό / υβριδικό πόλεμο με τη Δύση, όπου εδώ η επικράτηση της Μόσχας είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση που θα εξαλειφθεί η κοινωνική και κρατική εξουσία της οικονομικής ολιγαρχίας και των εντολοδόχων της.
Οι αντιφάσεις και τα προβλήματα του ρωσικού στρατιωτικού σχεδίου στη Ουκρανία υποκρύπτουν εκτός την ανεπαρκή προετοιμασία και μια ασάφεια για το τι επακριβώς επιδιώκει η Μόσχα.
Έτσι όμως δεν πλησιάζει μόνο η βαλτώδης "αφγανοποίηση" αλλά θα μπορούσε μέσω της "δυναμικής του χάους" να σχηματιστεί η "μαύρη τρύπα" ενός ρωσο-νατοϊκού πολέμου και επομένως του πυρηνικού ολέθρου. Οι όροι της ψυχροπολεμικής και υβριδικής αναμέτρησης ανάμεσα στη συλλογική Δύση και τη Ρωσία πλησιάζουν επικίνδυνα το "σημείο βρασμού".
Στη σκακιέρα του ουκρανικού πολέμου το αγγλοσαξωνικό μπλόκ φέρεται να σκέφτεται τη κίνηση του "ίππου" Πολωνία . Τυχόν εισβολή των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές της δυτικής Ουκρανίας (Lviv, Volyn, Ternopil, Rivne) θα επέφερε μια δραματική κλιμάκωση με το ενδεχόμενο μια "θερμή αντιπαράθεση" ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ να εγγραφόταν στην ημερήσια διάταξη. Διότι μπορεί η πολωνική γεωπολιτική να ορίζεται από τη άσβεστη ψυχο-ιστορική φιλοδοξία στο να προσαρτήσει αυτό το δυτικό ουκρανικό κομμάτι, αλλά μια ισχυρή φράξια εντός της βαθιάς εξουσίας, το "κόμμα του πολέμου" σε ΗΠΑ Βρετανία, φλερτάρει με την παρανοϊκή ιδέα να εισέλθουν κράτη του ΝΑΤΟ ή και ολόκληρος ο οργανισμός στη συνέχεια (βάσει του άρθρου 5) σε μια εκτεταμένη πολεμική αναμέτρηση με τη Μόσχα στο τερέν Ευρώπη.
Σημειώσεις
1) Στην Ουκρανία η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις ενός ελαττωματικού στρατιωτικού σχεδίου.
https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/03/blog-post.html
2) Στην Ουκρανία η Παγκόσμια Γεωπολιτική Τάξη Τίθεται υπό “Δημιουργική Καταστροφή”.
https://tileplagktoiplanai.blogspot.com/2022/02/blog-post.html
_
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου